Krátké ohlédnutí za prosincovými akcemi

15. 12. 2023 | Aktuálně

V prosinci jsme se v rámci našich vzdělávacíh akcí věnovali tématu sexuálního zneužívání dětí a rovněž problematice genderové dysforie. 

 

V pondělí 11. prosince proběhla v aule teplického gymnázia beseda s Tomášem Papršteinem o sexuálním násilí na dětech. Prostřednictvím autentické výpovědi oběti sexuálního zneužívání tak bylo otevřeno téma, které se dle statistik týká každého pátého dítěte v ČR. Účastníci setkání měli možnost vyslechnout si, jaké podoby může zneužívání mít, ale i to, jak mají v případě setkání s predátorem reagovat, či kam se mají obrátit. 

Tomáš Paprštein rovněž představil iniciativu Klubovny naděje, jejímž cílem je mj. prostřednictvím besed ve školách pracovat s ohroženou skupinou dětí od 2. stupně ZŠ a šířit tak potřebnou osvětu. Na místě bylo rovněž možné zakoupit i stejnojmennou knihu, která detailně představuje Tomášův příběh. 

Tato beseda byla realizována ve spolupráci se spolkem HANDS OFF Mgr. Petry Cmíralové Dolejšové a Mgr. Anny Šavel, Gymnáziem Teplice, Centrem pro celou rodinu Teplice, Obcí přátelskou rodině a seniorům a organizací Rybička. Všem jmenovaným subjektům děkujeme! 

 

 

13. prosince jsme u nás přivítali lektorskou dvojici PhDr. Davida Cicháka a Mgr. Hanu Heindorferovou, kteří k nám tradičně zavítali z psychoterapeutického centra Inspirace Liberec. Tématem jejich přednáška byla problematika genderové dysforie. Lektoři nám prostřednictvím své bohaté praxe představili nejčastější příčiny toho, proč se mnoho současných dětí a dospívajících necítí dobře ve svém těle. Účastníci z řad učitelů a odborníků z pedagogicko-psychologických poraden tak měli možnost seznámit se s možnými přístupy k této otázce a prodiskutovat i své vlastní zkušenosti s žáky či klienty. 

Děkujeme za hojnou účast a budeme se těšit na další setkání!